Wederom stijging waterschapsbelasting in 2023
Volgende bericht» Geen volgende bericht

Recordaantal bezwaren in 2023

Deel dit bericht op

In 2023 was er sprake van een recordaantal WOZ-bezwaren tegen de hoogte van de aanslag. Het ging in dat jaar om maar liefst 595.000 woningbezitters die bezwaar maakte. De afgelopen drie jaar waren dit er tussen de 242.000 en 268.000. We kunnen dus spreken van een forse stijging in 2023. Ook voor 2024 wordt verwacht dat het aantal van 2023 weer een stuk lager uit zal komen.

Stijging van het aantal bezwaarmakers

Gemeenten maken regelmatig fouten bij het bepalen van de WOZ-waarde. Als deze waarde te hoog wordt ingeschat, betalen huiseigenaren onnodig veel belasting. De toename van het aantal WOZ-bezwaren kan komen door de sterke waardestijging van woningen en bedrijfspanden.

Moeite met afhandelingen

Door het recordaantal bezwaren dat is ingediend, hebben veel gemeenten moeite met de afhandeling van al deze bezwaren. Zo zijn in 2023, in Amsterdam, vier keer zoveel bezwaren ingediend tegen de WOZ-beschikking dan het jaar ervoor.

Na ontvangst van uw WOZ-beschikking heeft u zes weken de tijd om bezwaar aan te tekenen. Sommige gemeenten informeren hun inwoners actief hierover. Vorig jaar werden ambtenaren overweldigd door de enorme hoeveelheid ingediende bezwaarschriften. We zien dat de afhandeling in sommige gemeenten nu (april 2024) nog steeds niet is afgerond.

Maatregelen

Het demissionaire kabinet heeft stappen genomen om het voor bemiddelingsbureaus minder aantrekkelijk te maken om lange juridische procedures te beginnen tegen WOZ-beschikkingen. Hiermee hopen gemeenten en belastingsamenwerkingen het aantal bezwaren te verminderen. Een van de maatregelen is dat de Belastingdienst de proceskostenvergoeding voor professionele rechtsbijstand verlaagd.

De nieuwe regeling over de verlaging van de proceskosten geldt voor bezwaarschriften die vanaf 1 januari 2024 worden verstuurd. Het geldt ook voor het na 1 januari instellen van beroep, hoger beroep en cassatieberoep (ook al is de onderliggende bezwaarprocedure voor 1 januari 2024 gestart).

Conclusie

De sterke stijging van bezwaren tegen WOZ-beschikkingen in 2023 geeft blijkt van grote bezorgdheid onder woningeigenaren over de nauwkeurigheid van belastingaanslagen. Gemeenten hebben moeite met de verwerking van al deze bezwaren, waardoor de maatregelen van het demissionaire kabinet, zoals de aanpassing van proceskostenvergoedingen, zijn ingevoerd. Het effect van deze maatregelen op het verminderen van bezwaren moet nog blijken.

Volgende bericht»

© kosteloosbezwaar.nl | Alle rechten voorbehouden | Privacybeleid | Disclaimer | Algemene voorwaarden